Prima zi de Champions League 2014-2015

0

Începe circul, stimabililor! Marele circ al Champions League 2014-2015 care, după câteva opriri prin oraşele importante ale Europei (nu, Bucureştiul nu este oraş important), va ajunge la Berlin – pe Olympiastadion.

Să le luăm pe rând.

Grupa A: Atletico Madrid, Juventus, Olympiakos, Malmo.

UCL-2014-2015-group-AGrupa campioanelor, cum s-ar mai putea zice. Atletico a făcut un reshuffle al lotului “scăpând” de Costa, Curtois, Adrian, Diego și încă vreo 7-8 jucători, în locul lor venind Mandzu, Oblak, Jimenez, Griezmann și Siquiera. Cred că urmează un sezon de așezare, reglare. Juve, care a tras cât a putut de prețul lui Vidal, nu și-a schimbat prea mult lotul aducându-i pe Morata, Sturaro și Maronne plus Evra în schimbul lui Immobile, Vucinic, Quaglieralla și Peluso. Aș fi zis că va rămâne campioană și sezonul care urmează însă pe bancă a venit Allegri …
Luptă mare pentru locul I între cele două, cu Juventus ușor favorită. Oly e favorită clar la locul III, nu văd ca Malmo să pună probleme deosebite niciuneia dintre trupele de mai sus.

Atletico merge diseară la Atena pentru trei puncte şi nu văd de ce nu le-ar lua, chit că va da ochii cu Abidal şi Affelay, cunoştinţe vechi din La Liga. Juve are meci lejer acasă cu Malmo şi mă gândesc că italienii au învăţat ceva din precedentele ediţii de UCL şi nu vor mai sta la mâna ultimului meci.

Grupa B: Real Madrid, Basel, Liverpool, Ludogoret.

UCL-2014-2015-group-BDupă ce și-a realizat obsesia “La Decima”, Realul a început să-și dea motoarele (Di Maria, Alonso) și a adus vedete de la ultimul WC (Rodriguez, Kroos). Poate nu se vede acum (deşi două înfrângeri în 3 meciuri e cam situaţie de criză) dar cred că în curând Real va fi o echipă ruptă. Basel beneficiază de abandonul lui David Moyes și intră în grupă din a doua urnă valorică. Piaza rea a englezilor (Chelsky, Spurs, United), elvețienii se vor bate la locul II tot cu niște englezi: Liverpool-ul lui Rodgers și, mai nou, al lui Balotelli. Că veni corba de WAM: ochind un parcurs mai lung, cei de la Liverpool au fost una dintre cele mai active trupe pe piața transferurilor: l-au dat de Suarez la Barca pentru o basculantă de bani, au luat ceva mărunțiș pe, de acum rezerva lui Bayern, Reina și s-au pus pe cumpărat: Lallana, Lovren, Lambert (de la Southampton), Markovic, Balotelli, Origi, Moreno și Emre Can. E ceva, nu? Real și Liverpool favorite clare la calificare, cu Basel la locul III. Ludogoret are posibilitatea să vadă Santiago și Anfield. Atât.

Diseară, ambele favorite au meciuri acasă şi pot conta lejer pe câte trei puncte. Cu o mică menţiune la Real v Basel – în funcţie de starea de spirit a lactaticilor, să nu fie cumva un meci mai greu de câştigat.

Grupa C: Benfica, Zenit, Bayer Leverkusen, AS Monaco.

UCL-2014-2015-group-CCred că cea mai echilibrată grupă din actuala ediţie. Trupe de valori aproximativ egale, nu foarte renumite pentru constanţă, degrabă încasatoare de goluri. Mai e ceva interesant la această grupă: 3 din 4 antrenori sunt cetăţeni portughezi.

Benfica a făcut ce ştie cel mai bine să facă o echipă portugheză în perioada de transferuri: profit. Şi-a dat talismanul Cardozo la Trabzon pentru o sumă modică (€5.5m) dar a făcut cash in serios pe alde Markovic, Oblak, Andre Gomes. Un mare semn de întrebare rămâne cedarea lui Garay la Zenit pentru un mărunţiş de €6m, chit că asta era partea lor din suma de transfer. De adus au adus în general tinerei (Cristante, Talisca, Benito, Cesar), pe Samaris de la Olympiakos (pe asta au dat bani, vreo €11m) plus vestitul Bebe – jucătorul luat de Man United fără ca SAF să îl fi văzut vreodată (Mendes ştie de ce!). Zenit Sankt Petersburg  a fost extrem de liniştită în această perioadă – nu mai sunt bani ca pe vremurile bune ale gazului rusesc. L-au adus pe Javi Garcia de la City şi mocăciunea de Garay. De dat, nu au dat nimic – doar l-au împrumutat pe Ansaldi la Atletico şi l-au eliberat pe “tataia” Shirokov. Cel puţin în campionat merg ceas până acum, cu 7 din 7. Bayer Leverkusen au adus trei tinerei – speranţa Calhanoglu de la HSV plus Drmic şi Wendell – şi l-au dat pe Emre Can la Liverpool. Stabilitate nemţească – au pornit bine campionatul şi stau pe primul loc la egalitate cu FC Holywood. Şi ajungem la AS Monaco, ciudăţenia acestui sezon. Proiect pornit cu surle, trâmbiţe şi zeci de milioane de euro anul trecut, Monaco s-a prăbuşit după numai un sezon: L-au dat pe James Rodriguez la Real pentru o căciulă de bani, l-au împrumutat pe Falcao la United – probabil l-ar fi dat şi pe Moutinho dacă ar fi vrut cineva să îl ia – şi au adus o speranţă – Bakayoko şi un fundaş ceva mai răsărit, Abdennour. Patru puncte din 5 meciuri, penultimul loc în Ligue 1, cam ăsta e bilanţul până acum

Monaco v Leverkusen va fi un meci cu goluri – ambele defensive par a avea mari probleme şi nu cred că Leverkusen va pleca învinsă. Benfica v Zenit e un meci pe muchie de cuţit – AVB ar putea scoate ceva pe Stadio da Luz.

Grupa D: Arsenal, Dortmund, Galatasaray, Anderlecht.

UCL-2014-2015-group-DGrupă ruptă în două, cu englezii şi nemţii principali favoriţi la calificare iar Galata şi Anderlecht în luptă directă pentru locul de EL.

Arsene a prins curaj – s-a mai slăbit ariciul de la buzunar – şi a băgat ceva peste €100m în campania asta pentru Alexis Sanchez, Chambers, Welbeck şi Debuchy. La plecări Arsenal stă bine, doar Vermalaen şi Djorou au ieşit – oricum nu (mai) erau jucători de prim 11. Cum Sanchez nu a reuşit să se adapteze, au început ezitant campionatul – 6 puncte din 4 meciuri şi, mai important, au luat gol in fiecare meci. Borussia Dortmund a făcut două “repatrieri” prin readucerea lui Sahin şi Kagawa şi au încercat să compenseze plecarea lui Lewa prin aducerea lui Immobile şi Ramos (mai eficace decât italianul, cu două goluri în două meciuri). Nimeni important nu a plecat. Din nou, cu lotul subţiat de o grămadă de accidentări. La Galatasaray, cea mai importantă mişcare este aducerea lui Prandelli ca antrenor principal (ciudată alegere a fostului selecţioner al Italiei). Drogba a plecat gratis la Chelsea şi au venit doi oameni de la Napoli, Djemailli şi Pandev. Echipă clar fără prea mari ambiţii europene. Anderlecht l-a adus pe Defour de la Portoşi l-a dat bine de tot pe Kouyate la WestHam. Echipă mică pentru UCL dar pusă pe ciupit ceva de la Galatasaray.

Grupa asta ne dă meciul serii în UCL: Dortmund v Arsenal (chit că pentru DigiSport e … haha Real v Basel). Klopp încearcă să fructifice avantajul terenului propriu, Arsene nu ar zice nu la un egal. Şi dacă ne uităm pe ce prestează Arsenal în deplasările din UCL, e foarte posibil să nu plece cu mâna goală. Pentru amatorii de over aduc aminte că şi acum un an s-au întâlnit şi a fost 0-1. Galata v Anderlecht ar trebui să aducă 3 puncte pentru Prandelli – o fi Galata mai ameţită dar nici Anderlecht nu e chiar vreo trupă de speriat.