World Cup 2014 / Ziua 23 – part I

0

[su_note radius=”4″]”We were 11 men and they were 11 children. ‘We played like men against children because we are much more mature and we are more experienced”[/su_note]

Mi-am adus aminte de aceste vorbe în timp ce priveam – destul de relaxat – măcelul de la Belo Horizonte.

Prima parte a caftului Europa v America de Sud s-a terminat cum nu se poate mai prost pentru sud-americani, care acum îşi pun speranţele în Argentina (toţi, mai puţin brazilienii).

Lăsăm pentru firile mai emoţionale consideraţiile tragi-comico-plângăcioase şi pentru statisticieni recordurile, şi notăm ce am observat aseară:

– dacă îţi lipseşte un atacant şi un fundaş (ambii de bază) eşti probabil echipa care v-a trebui să suporţi presiunea şi să te aperi mai aglomerat. Aşa o fi gândit şi Scolari când a intrat cu Bernard – un om ceva mai preocupat de apărare decât varianta Willian. Din păcate pentru el, acel fundaş lipsă e de neînlocuit, se pare. Dacă i s-ar fi permis să joace în 10 dar cu Thiago Silva, Scolari ar fi semnat cu ochii închişi.

– David Luiz şi colegul Dante au fost mai ceva ca Tom din desenele animate. Mereu prinşi pe picior greşit, mereu cu zone aproximative, mereu un pas în spate. Un singur lucru vine în apărarea lor: mai slabi decât ei au fost defensivii Gustavo – Fernandinho, de care nemţii au trecut cam cum trece rapidul de Constanţa prin Vlaşca.

– Dar dezastrul a început din stânga apărării braziliene. Marcelo s-a crezut pe Bernabeu, faţă în faţă cu Almeria. Altfel nu îmi pot explica jocul avântat, lejeritatea cu care pierdea mingea şi suita de gafe care au dus la primele 3 goluri. Lahm – Muller (şi la golul 3, Ozil) l-au călcat în picioare pe Marcelo pentru 1, 2, 3 -0. De acolo, şi-a intrat în “rol” Fernandinho, făcut clătită de Kroos şi, uneori, de Khedira.

Kroos - attacking dashboard in Brazil v Germany, World Cup 2014, stats zone powered by Opta– ciocnirea triunghiurilor Oscar – Gustavo – Fernandinho vs Khedira – Kroos – Schweini a durat cam 10 minute. În restul de 80, triunghiul nemţilor şi-a pulverizat adversarii.

Kroos a fost imperial aseară şi după noi a făcut un meci de nota 10. Două goluri, un assist, 66/71 pase (cele mai multe dintre toţi jucătorii de pe teren) – asta aşa, de la cifre. Cine a văzut meciul nu poate să nu fie de acord cu noi.

– Nu ne-am arunca prea tare la gâtul lui Scolari: aproape acelaşi 11 trimitea puternica Spanie la podea (3-0), acum un an şi 8 zile, în finala Cupei Confederaţiilor. Mai degrabă ne uităm la jucători, aflaţi – toţi! – într-o seară execrabilă. În contul lui Scolari am putea reţine doar obstinaţia lui pentru Fred şi Hulk, oameni ieşiţi demult din formă.

This was not a team losing. It was a dream dying.