World Cup 2014 / Ziua 23 – part II

0

Episodul II:

Argentina v Olanda.

Dacă Argentina era văzută ca o favorită la semifinale, Olanda lui Van Gaal era în categoria “buni, dar cam prea tineri”. De altfel, şi LVG zicea că oricum sunt mai mult de trei echipe mai bune decât Olanda. Dar, având comportamente diferite, iată-le pe cele două în faţa meciului care le va da posibilitatea ca în următorul să ia mai puţine decât Brazilia.

Argentina nu a câştigat vreun meci la 2 goluri diferenţă. Messi, Di Maria, Aguero, Lavezzi, da? Mai mult, în doar două meciuri au marcat mai mult de un gol – unul dintre aceste meciuri este hârjoneala cu Nigeria. Mai mereu cu frâna trasă, echipa lui Sabella nu are un 11 cristalizat şi mie îmi pare că nici un sistem clar. Messi, Messi, Messi – băşica spre el şi vedem noi ce iese.

Din păcate pentru ei cel mai bun jucător al lor  – în afara lui Messi – este accidentat, aşa că dacă pe ici pe colo Di Maria mai făcea treabă când ilustrul pitic era obosit, diseară Sabella trebuie să se descurce fără el. Presimt o nouă aşezare, cred că ceva mai defensivă – ceva în genul celei arătate în meciul cu Elveţia… sau ceva în genul celei din primul meci, cel cu Bosnia (5-3-2) cu rezerva că formula nu a mers prea bine şi Messi a făcut scandal. Aguero se aude că e refăcut dar e riscant să îl arunce de la început.

În faţa echipelor europene au avut probleme serioase în a marca (îmi aduc aminte cu plăcere cum se arunca portarul Bosniei după minge abia după ce aceasta trecea de linia porţii) dar destul de relaxaţi pe faza defensivă – nici Elveţia, nici Belgia nu au reuşit să îi pună cu adevărat în dificultate.

Olanda a început în stil de mare campioană acest turneu final, luându-şi revanşa (şi ce revanşă!) pentru ultimul meci al Mondialului trecut. Dar după victoria aia au venit chinul cu Australia, lejereala cu Chile, chinul cu Mexic şi chinul cu Costa Rica. Poate nu întâmplător, olandezii s-au chinuit în ultimele două meciuri pentru că nu l-au avut în echipă pe de Jong, omul care le dă linişte pe faza defensivă. Se aude că omul ar putea intra diseară şi asta ar fi un mare atu pentru LVG &co.

Van Gaal va intra cel mai probabil cu formula de 3-4-3 şi în cazul în care De Jong va juca, el va fi omul care îl va marca pe Messi – olandezii au obiceiul să-şi marcheze destul de strâns, chiar om la om, adversarii în zona de mijloc a terenului. Aici va mai fi ceva interesant – Sneijder îl va avea ca om pe Mascherano şi argentinianul nu mi s-a părut un om foarte sigur în precedentele meciuri. Lupta dintre cei doi va fi una dintre cheile meciului. Şi, da: mai este Robben!

Olanda s-a cam chinuit cu echipe ermetice (Mexic, CRC) dar nu a avut probleme să înscrie împotriva echipelor mai deschise. Şi oricât şi-ar dori Sabella, Argentina nu este o echipă ermetică.