World Cup 2014 / Ziua 5

0

Ce am văzut

Elveţia s-a chinuit cu muncitorii din Ecuador. Elveţia a dominat covârşitor a doua repriză dar a fost nevoie de o fază extraordinară, din ultimele 30 de secunde, pentru ca Elveţia să spere la calificare. Omul pe care am pus noi ochii (Rodriguez) a fost MVP-ul partidei, ceea ce spune multe despre pupila noastră.

– La fel a făcut şi Franţa cu Honduras. Chinuială. Norocul lor a fost că arbitrul a folosit dubla pedeapsă la faza penalty-ului şi de acolo meciul s-a rupt. Triplă Benzema, altceva nu mai avem de remarcat.

Argentina a jucat aseară de parcă se pregătesc să devină Campioni Mondiali. Îmbâcsit, fără orizont şi de nu era autogolul din debut ar fi fost un meci pe care BIH l-ar fi putut pierde, nu Argentina câştiga. Bosnia a jucat foarte bine au tras mai mult pe poartă (2 la 6 suturi pe spaţiul porţii) dar nu au reuşit. Oricum, dacă joacă aşa şi în continuare ies lejer din grupă.

Ce vom vedea

A intrat la joc şi Grupa F: Argentina, Bosnia, Nigeria, Iran.

Argentina l-a lăsat acasă pe apaş şi speră la mai multe momente de magie din partea lui Messi pentru a-şi atinge visul: să ia Mondialul pe Maracana. Linia de trei fundaşi pare bătută în cuie, Garay, Fernandez, Campagnaro, la fel şi atacul: Kun şi Messi. Câştigători de grupă de calificare dar destul de departe de aşteptări. Ar putea fi o nouă Italie – începe prost, termină campioană dar parcă nu aş paria pe asta. Stau mult în Messi şi angoasele lui.

Bosnia Herţegovina e una dintre echipele alese de pariori ca fiind revelaţia turneului. Câştigătoare de grupă în preliminarii dar la golaveraj, în dauna Greciei. Dzeko conduce atacul, susţinut de Lulici, Misimovic şi Hajrovic. Iar Spahic conduce defensiva. Se aşteaptă mult de la Pjanic – nu a făcut un meci rău cu Argentina dar repet, se aşteaptă mai mult de la el.

Nigeria e câştigătoare de Cupa Africii pe Naţiuni şi calificată lejer la Mondial. Din singurul rezumat pe care l-am văzut am impresia că Obi Mikel nu joacă MD ci mai degrabă e responsabil cu pasele spre Odemwingie, Musa, Moses. Care la rândul lor o pleznesc tare în faţă spre Emenike.

Iranul e o echipă tare în zona lor – s-au calificat de pe primul loc într-o grupă cu Corea de Sud, de exemplu. Joc ultra defensiv, un fel de 4-4-1-1 din ce am citit, jucători cam bătrâni şi antrenaţi de Carlos Queiroz.

Low

Grupa G: Germania, Portugalia, SUA şi Ghana.

Germania a venit fără Reus la Mondiale şi pentru ei e chiar o lovitură. Chiar dacă îi au pe acolo pe alde Ozil, Muller, Goetze, totuşi Reus este o piesă grea, grea. Hummels, Mertesaker ţin apărarea iar în faţa lor se aşează Lahm (să trăieşti, nea Pep!) şi Khedira – abia revenit aşa că rămâne de văzut cum va presta. E favorită la Mondialele astea dar ultimele partide nu au fost convingătoare.

Portugalia e echipa care şi-a trăit traiul, şi-a mâncat mălaiul. Generaţia care a dat cu mucii în geam în 2004 a fost înlocuită cu generaţia care tot încearcă să egaleze, măcar, acel rezultat. Şi au ajuns pe la 29, 30 de ani fără nimic notabil. Au iesit din grupă sub Rusia iar la baraj Ronaldo a învins Suedia. Seria de amicale arată că joacă binişor. E genul de echipă one man show: dacă CR7 prestează, prestează şi ansamblul. Dacă nu, nu. Şi cum toţi cei de aici ştim că CR7 e mare cu cei mici şi mic cu cei mari…

SUA şi-a făcut un obicei de a se califica la Mondiale, a ras şi anul ăsta grupa de calificare. Donovan a fost lăsat acasă, dar Dempsey, Altindore, Jermaine Jones sunt. O echipă cam bătrâioară care joacă un 4-4-1-1, cu Dempsey în spatele lui Altindore sau Wondolowski. Ah, în meciul cu Turcia au jucat un 4-3-1-2 dar nu cred că se va repeta şi aici (deşi au bătut).

Ghana: Asamoah (Juve), Muntari (Inter), Boateng (Schalke), Ayew (OM) ca să numim câţiva dintre titularii ghanezi. Marfă ar fi, echipă să vedem dacă au. Ca la orice echipă africană care se respectă a avea jucători nu înseamnă că ai şi echipă.

 

Aşadar:

Germania v Portugalia: probabil un meci frumos, dacă CR7 îşi aaduce aportul. Altfel, chiar şi aşa mai ameţiţi, germanii nu ar trebui să aibă mari probleme.

Iran v Nigeria: greu de estimat. Nigeria poate rupe norii dar la fel de bine poate claca sub presiune. Iranul e stabilă dar e de văzut cum vor reacţiona în faţa unei echipe puternice.

SUA v Ghana: idem, cu menţiunea că în ultimul timp Ghana marchează foarte puţin.