World Cup 2014 / Ziua 2

0

E dimineaţă din nou în Brazilia, începe ziua 2 a Campionatului Mondial.

Ce am văzut

– cu câteva momente înainte de minutul 70, Lovren a mâncat o banană şi a aruncat neglijent coaja pe jos, în propriul careu. Fred a călcat pe coajă, a căzut, şi pirpiriul japonez cu fluier a “pus-o pe punctul cu var”. Altfel, un arbitraj uşor penibil, vestiţii 5% transformându-se în vreo 15%. Coreea de Sud e pe buzele tuturor.

 


– o echipă excelentă cea a Croaţiei. Triunghiul Modric – Rakitic – Kovacic a funcţionat foarte bine, amintiţi-vă primele 20-25 de minute când Croaţia a dominat lejer meciul. Bătrânul Olic a fost ca un turnesol pentru prestaţia lui Dani Alves, prins mai mereu cu pantalonii jos. Cu Mandzu şi Pranjic în teren altul ar fi fost rezultatul, cu toată străduinţa pirpiriului japonez.

– Luiz Gustavo, Oscar şi Neymar sunt remarcaţii zilei de la brazilieni. Hulk şi Fred nu ştiu sincer ce caută în echipa aia.

– jocul Braziliei scârţie din toate încheieturile şi dacă nu li se aplică vorba “îşi revin pe parcurs” nu prind nici semifinalele World Cup 2014.

Ce vom vedea

Meciul numărul doi al grupei A, Mexic v Camerun. Un meci simplu pentru mexicani doar în cazul în care nu şi-l fac ei altfel.

Camerunul se bazează pe linia de mijloc Song, Matip, S. Mbia şi pe veteranul Eto’o. Au un tânăr care se zbate să iasă în faţă, Choupo-Moting pre numele lui din buletin. Totuşi, o echipă divizată, destul de bătrâioară care nu are cine ştie ce prestaţii în spate. Aş zice că nici în cele 3 meciuri de acum nu vor face vreo brânză.

Mexicul îl preferă pe Peralta în faţă (în locul lui Chicarito) şi din ce am văzut joacă un 5-3-2 ultra defensiv. Bine, eu am văzut meciul cu Italia, când probabil apărarea era singura opţiune, aşa că totuşi mă aştept să presteze un 3-5-2 în meciul de diseară. Giovani Dos Santos e omul lor cheie.

Mexic nu pare a fi vreo forţă însă ar trebui să aibă îndeajuns de multe atu-uri pentru a lua trei puncte diseară. A, şi să nu ne aşteptăm la vreun festival de goluri 🙂

Azi intră la joc şi grupa B: Spania, Olanda, Chile, Australia.

Spania v Olanda

Spania nu a reuşit să bată Olanda în ultimii 30 de ani, chit că acum patru ani au luat Cupa Mondială chiar în faţa olandezilor (gol marcat în prelungiri). Şi dacă acum patru ani mulţi şi-au pus economiile pe Spania cea atotputernică, probabil că diseară bănuţii vor fi drămuiţi mai cu atenţie.

Spania vine cu campionii mondiali, Xavi, Iniesta, Casillas, Ramos, Busquets, Pique etc la care au pus o garnitura de excepţie: Diego Costa. Per ansamblu, Spania e o echipă îmbătrânită, foarte obosită şi limitată. Ţăcăneala a fost descifrată, altceva nu au mai adus nou aşa că probabil vor avea succes în faţa echipelor din eşalonul 2, 3 dar mă îndoiesc că în faţa trupelor mari vor reuşi multe.

Olanda e mai “reshuffled” faţă de acum 4 ani, în special în defensivă şi parţial mijloc. Vrij, Vlaar, Indi, Guzman, Blind sunt câţiva dintre oamenii noi aduşi de Van Gaal. O trupă foarte puternică şi cu un bun mix între tineri şi experimentaţi (e şi Robben, van Persie, Sneijder).

Va fi un meci interesant şi deşi bookmakerii ne aruncă în faţă un 1.85 pe Spania eu zic că ar fi o prostie să excludem Olanda. Sincer nu cred că Spania bate diseară.

Chile v Australia

Ca şi Mexic, Chile joacă un 3-5-2 dar o ţâră mai avântat (a doua marcatoare în grupa lor de calificare). La o lejeră spicuire avem Vidal, Isla, Sanchez, Vargas şi Beausejor, Medel (pentru cunoscătorii fotbalului englez 🙂 ). Trupă care nu prea agreează egalul (1 în 16 meciuri), tipul ala care ia şi dă în speranţa că vor da mai multe decât iau.

Australia e o trupă solidă fizic vorbind dar subţire la capitolele tactic şi tehnic. A ieşit greu dintr-o grupă relativ uşoară iar mai apoi au avut o serie de rezultate dezastruoase (doi de 6-0 de la Brazilia şi Franţa, 3-4 cu China, etc).

Meciul ăsta miroase tare a over 2.5 şi probabil o victorie a sud-americanilor.