World Cup 2014 / Ziua 14

2

Avionul în direcţia Londra, cu escală în Roma, stă să decoleze.

Grupele C şi D şi-au stabilit ierarhiile: Columbia şi Grecia + Costa Rica şi Uruguay merg în optimi, în distribuţia Columbia v Uruguay (28 iunie) şi Costa Rica v Grecia  (29 iunie).

Ce am văzut.

– Roy Hodgson a învârtit bine în căciulă şi a scos o echipă nouă (doar trei jucători au rămas din echipa care a jucat împotriva Italiei). Chiar şi aşa, Anglia nu a putut trece de Costa Rica, mai mult, au fost pe alocuri depăşiţi clar. Inutil de continuat.

– O mişcare greşită a lui Marchisio pe care arbitrul mexican a prins-o din zbor = roşu şi Italia a întrat în cazemate. Până la acel moment italienii au controlat meciul (pe alocuri cu autoritate) şi jumătatea de oră ce urma, se prefigura a fi ceva mai uşoară atâta timp cât Uruguayul ar fi trebuit să se arunce. N-a fost să fie şi o fază fixă pe care Godin a tratat-o cu spatele a trimis Italia acasă.

– pe cât de mari sunt calităţile lui de jucător de fotbal, pe atât de mari îi sunt problemele psihologice şi comportamentale. Suarez e la al treilea incident cu dinţi în carne şi în opinia mea locul lui este mai degrabă la un ospiciu decât pe un teren de fotbal. Doi ani de suspendare ar fi cam puţin.

– aşa cum estimam, Prandelli a schimbat sistemul şi a intrat cu trei fundaşi pentru cele două vârfuri uruguayene. Mutarea a fost bună atâta timp cât nici unul dintre cei doi nu a făcut mare lucru – faze de poartă, pase, goluri. Scăpaţi de grija celor mai importante piese uruguayene, jumătatea ofensivă a Italiei ar fi trebuit să performeze. Măcar de un gol dar… then again: “why always him?”

Columbia şi-a odihnit câţiva jucători dar asta nu a fost de mare ajutor pentru japonezi. Posesie lentă şi fără orizont pentru niponi, atacuri în viteză finalizate cu gol pentru columbieni. O victorie de serviciu pentru Columbia.

– 43 de ani şi 3 zile este recordul celui mai bătrân jucător de la Mondiale, record stabilit aseară de Mondragon. Bine, Faryd!

Coasta de Fildeş se poate da cu capul de pereţi pentru eliminarea de aseară. Dar să nu minimizăm meritele grecilor, o trupă care a crescut de la Mondial la Mondial. Şi aseară, rămăşiţele vestitei trupe montate de Rehhagel a făcut istorie pentru Grecia, calificându-se în optimile World Cup 2014.

– Curios pentru mulţi, Grecia chiar a prestat ceva fotbal aseară. Au deschis scorul, au închis destul de bine pe final şi minutul 90+2 i-a prins în careul CIV. Şi când te gândeşti ce rău începuseră, cu două accidentări până în minutul 20…

[su_spacer size=”40″]

Ce vom vedea.

Nigeria v Argentina. Argentina e calificată, Nigeria aproape. În mod normal, Argentina ar trebui să încerce o prestaţie care să mai şteargă din impresia de mediocritate lăsată până acum. Sabella poate roti însă sunt aproape sigur că Messi va juca, nu la fel despre Aguero. Nigeria are nevoie de un egal pentru a trece în optimi şi vor juca cu trupa pe care au aliniat-o în meciul cu Bosnia. Am mai zis despre Argentina “meci cu sens unic” şi a fost plin de gropi aşa că de data asta mă abţin. Egalul le-ar aranja pe amândouă şi dacă Iranul va conduce dincolo, atunci Nigeria va arunca mingea in tribune.

Bosnia v Iran. Considerat meciul în care Bosnia ar fi trebuit să îşi consolideze locul II în grupă, iată că a devenit meciul în care Iranul poate să se califice în optimi. Victorie aici la un gol şi victorie Argentina la 2 goluri – Iran se vede cu Franţa în optimi. Meci interesant pentru că Bosnia ar dori să nu plece cu mâna goală de la World Cup 2014 iar Iranul va trebui să joace puţin mai ofensiv.

Honduras v Elveţia. Demolaţi de francezi în meciul precedent, elveţienii păstrează şanse să nu se facă de cacao în grupa asta. Probabil vor fi precauţi în abordarea meciului – un gol al Hondurasului ar putea produce o stare vecină cu nebunia în mintea lui Hitzfeld. Revine Palacios dar nu cred că va fi o mare diferenţă în jocul Hondurasului. Probabil un meci strâns câştigat de Elveţia.

Ecuador v Franţa. Calificat de pe primul loc, Deschamps va roti puţin jucătorii, pentru diversitate. Un scop al lor ar fi să îl propulseze pe Benzema în topul golgheterilor aşa că mesiu nu va lipsi din primul 11. Ecuador va sta cu urechea pe tranzistor şi va spera într-o minune “honduriană” (ca să îl citez pe domnul Hobana). Ştiu că e în mâna lor calificarea, dar vedeţi voi echipa celor doi Valencia să bată Franţa?