O afacere iberică

0

Şi s-a terminat şi cea de-a cincea ediţie a Europa League în noul format – şi de acum suntem siguri că Spania va face dubla: UCL şi EL. Supremaţia fotbalului spaniol (iberic dacă ne gândim şi la Benfica) este evidentă.

Meciul de aseară a fost ca un rezumat succint al întregii competiţii:

– o primă parte slabă cu două echipe preocupate mai ales de raşchetat tibii, pus coate în gât şi verificat elasticitatea tricoului – cam cum sunt “zorile” EL, cu meciuri ca Breidablik v Aktobe.

– o parte a doua cu multe faze de poartă, un fotbal relativ frumos dar fără ingredientul principal – golul, cam cum sunt grupele şi fazele eliminatorii ale EL – meciuri frumuşele dar fără vreo strălucire.

– prelungiri, dramă şi rezultat/rezultate oarecum surprinzătoare – vezi semifinalele de anul ăsta, finala de anul trecut, etc.

Per total, Benfica a fost echipa mai bună în meciul de aseară. Deşi meciul poate fi împărţit lejer în perioade distincte în care, fie una, fie cealaltă au dominat, aş zice că perioadele Benficăi au fost mai lungi şi mai pline de faze de poartă.

Din păcate pentru ei s-a văzut din plin lipsa lui Enzo şi efectul presiunii pe Lima. Poate, totuşi, cu Cardoso mai din timp, Benfica ar fi reuşit să marcheze. Sevilla şi-a văzut de apărare – punctul lor slab – şi a încercat să prindă o fisură între Luisao şi Garay. Acea fisură a venit abia în prelungiri dar cum Bacca nu e chiar Gameiro…

Altfel, e de remarcat meciul excelent făcut de perechea de fundaşi centrali – Fazio / Pareja – greu de ales omul meciului între cei doi. Poate Fazio.

Noul Ovrebo

Uşor penibilă prestaţia celor 5 arbitri germani. Dat ca cel mai bun arbitru german al momentului, tovarăşul Brych ne-a arătat că nea Ovrebo are urmaşi demni în ce priveşte ciupitul fin dar energic.

Începând cu talpa în piept din minutul 10, continuând cu posibilul penalty din min. 45, hențul din a doua repriză, și culminând cu erorile de la penalty-uri, brigada din Germania a lăsar impresia ca sunt rude apropiate cu nea Bela Guttmann.

Toate deciziile pe muchie au fost date în favoarea Seviliei. O varză cu cinci cârnați!

[su_note]

Două trofee EL are Atletico, unul Sevilia, unul Porto și – datorită golului din prelungiri marcat de Ivanovic – unul Chelsea.

[/su_note]