S-a tras linia peste Australian Open

0

Iar ăsta a fost un Australian Open ceva mai diferit decât ceea ce primeam în anii trecuţi.

Cu traseul făcut până în finală, Nole se detaşase în câştigător (aproape) sigur. Pe cealaltă jumătate de tablou era înghesuială de pretendenţi (Fedex, Nadal, Murray, Del Potro). Şi doar aşa am văzut că zicala “nu e pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte” e foarte actuală în Australia: aruncat pe jumătatea lui Nole şi poziţionat la cota 620!, Stan the man a ras tot şi a luat AusOpen-ul. Şi – în ciuda comentariilor mai puţin măgulitoare – eu zic că l-a meritat pe deplin: până la urmă i-a scos pe alde Robredo (ok), Nole (ohohohooo!), Berdych (oho!) şi Nadal (ole!). Cronica finalei o găsiţi, ca de obicei, pe 30-0.

În clasament, rezultatele de la AusOpen au lăsat urme adânci: Wawrinka sare de pe 8 pe 3, iar Murray, Ferer şi Fedex cad câte 2 poziţii. Curios, decepţia del Potro urcă un loc.

Aceeaşi reţetă am avut-o şi la fete: Williams a ieşi rapid din schemă la prea frumoasa Ana Ivanovic, şi cum Kvitova şi Errani au ieşit din prima rundă, Na Li a mărşăluit către finală (un singur set pierdut de-a lungul competiţiei). De pe partea cealaltă am tot sperat că va ieşi tenismena noastră favorită dar emoţiile au doborât-o în sfertul cu Cibulkova. De altfel, Cibulkova a făcut un turneu excelent – înainte de Simona le scosese pe Suarez Navarro şi pe Masha iar după Simona a mai scos-o şi pe Agnieszka. Finala a fost fără istoric, Na Li oferind ceva speranţe slovacei cam 70 de minute.

De dragul simetriei, poate ar fi trebuit să câştige Cibulkova 🙂

Clasamentul nu s-a dat peste cap – cel puţin top 10 – avem o permutare între Na Li, Agnieszka şi Masha şi – important pentru noi – intrarea Simonei Halep în top 10. A.. şi Cibulkova a sărit 11 locuri, de pe 24 până pe 13!

Hănescu rămâne un clasic: face un tur, iese în al doilea (are totuşi scuze – l-a văzut la ochi pe Raonic, locul 11).

Monica Niculescu a făcut trei tururi cu o victorie de prestigiu la Lisicki, Cadanţu a ieşit repede la Pennetta.

– dezamăgire mare cu Sorana Cîrstea care a ieşit din primul tur la Erakovic – fătucă de locul 48!

Simona Halep confirmă cu sfertul de finală – păcat de tona de emoţii ce au copleşit-o – şi devine prima româncă cu sfert la AusOpen. A intrat în Top 10 şi 2014 are semne bune 🙂

photo: Getty Images