Ballon d’Or 2013

0

FIFA a anunţat astăzi cine se (z)bate pentru titlul de cel mai bun jucător al anului 2013, binecunoscutul Ballon d’Or.

Cu tolba plină de baloane îl avem pe eternul Messi, cu amintirea balonului luat pe vremea când juca la Manchester United îl avem pe Cr. Ronaldo şi cu gândul la spaţiul gol de pe şemineu îl avem pe Ribery.

În scurt:

– Messi: campion al Spaniei, golgheter al Spaniei, semifinalist de UCL, calificat cu Argentina la WC 2014, golgheter al Argentinei în preliminarii. Jucător determinant pentru Barcelona şi pentru Argentina. Nenorocit de accidentări, mai mult a stat anul ăsta.

– Cr. Ronaldo: vicecampion al Spaniei, vice golgheter al Spaniei,  semifinalist de UCL, calificat cu Portugalia la WC 2014 (principalul artizan), golgheterul Portugaliei. Jucător determinant pentru Real Madrid şi pentru naţionala Portugaliei. Glamour cât încape, principal perdant al ultimelor X ediţii, ironizatul lui BLATter.

– Frank Ribery: câştigător al triplei (cupa, campionat, UCL) cu Bayern Munchen, calificat cu Franţa la WC 2014, golgheterul Franţei în preliminarii. Jucător de bază pentru Bayern şi pentru naţionala Franţei. Intrat în această bătălie mai degrabă datorită câştigării triplei.

Betfair zice că gelatul e favorit clar. Să vedem.

La fete le avem pe Nadine Angerer, Marta (un fel de Messi al fotbalului feminin, cu cinci trofee în buzunar) şi Abby Wambach. Alegerile sunt puţin curioase pentru că avem de a face cu:

– o portăriţă de 35 de ani transferată în Australia (cea mai bună jucătoare la EURO 2013, jucătorul anului în Europa)

– o/un mijlocaş ofensiv, Marta – aka Pele în fustiţă – fata care a zis la un moment dat că are tot ce îi trebuie să joace la masculin. Momentan vicecampioană a Suediei, cu Tyreso, şi cam atât.

– o atacantă de 33 de ani, deţinătoarea la zi a trofeului şi desemnată cea mai bună fotbalistă din US în 2013. E cea mai bună marcatoare din istoria fotbalului american, fie el feminin sau masculin!

După cum se vede, o adunătură cam pestriţă de fotbaliste aflate pe trend descendent, în pragul retragerii şi fără rezultate notorii în anul ce-a trecut.

La antrenori stăm interesant: antrenorii finalistelor UCL 2012-2013, Jupp Heynckes şi respectiv Jurgen Klopp, sunt însoţiţi de Sir Alex Ferguson, campionul Angliei. Ar fi tare de tot să ia moşul trofeul doar pentru că s-a retras în anul în care Jupp a pus pe picioare trupa invincibilă din Bavaria.

ballon d'Or

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.