Ce s-a luat, ce s-a dat: Spania

0

Cu vreo 8 ani în urmă, Steve Mcmanaman denumea politica de transferuri a celor de la Real ca “Disneyfication of Real Madrid” (… signings were made based on reputation and marketing potential rather than quality).

Bun, omul se referea pe atunci la insectarul făcut de Perez, şi avea doar pe jumătate dreptate. Insectarul – pe lângă grămada de bani pe care a adus-o din marketing şi promovare – a luat cam tot ce se putea lua la nivel de club.

Ce face însă acum acelaşi Perez, e peste capacitatea de înţelegere a unora. Să dai 100 de milioane pe un galez care a prins şi el 2-3 sezoane bune la o echipa de locurile 4-5 din Premier League, nu cadrează nici cu bănuţii din marketing şi promovare şi nici cu rezultatele sportive, că dacă iar se supără CR7, se cam dărâmă baraca.

– noroc cu cedarea lui Ozil că altfel iar ieşea Realul pe un minus galactic (financiar, pentru că dacă vorbim de relaţiile din vestiar … ) Bale, Illarramendi, Isco, Carvajal şi Casemiro duc achiziţiile la rotunda sumă de 190 de milioane de euro, dar pachetul pentru Napoli (Calejon, Albiol, Higuain) plus german reduce pierderile la un acceptabil 70 de milioane de euro. Bale – Isco – Ronaldo ar fi linia din spatele lui Benzema şi tare sunt curios dacă Isco va nimeri mărimea ghetelor lui Ozil. Sau cât va dura statutul de rezervă al lui Di Maria.

Barcelona. Un fel de Chelsea. L-a luat pe Neymar pentru o sumă frumuşică dar nu l-a putut convinge pe David Luiz să vadă mai de aproape Sagrada. Aşa că Mascherano se încălzeşte pentru a intra – când va fi nevoie – în locul mai bătrânului Puyol. Şi tot va fi nevoie.

Atletico a făcut un cash in frumuşel cu Falcao şi o afacere tare, tare de tot cu Demichelis: l-au luat în iulie gratis de la Malaga şi l-au dat – o lună şi jumătate mai târziu!!! – pe 5 milioane de euro la City (Pellegrini fiind actorul principal). Şi tot la afaceri tari aş trece şi aducerea lui David Villa pentru un mărunţiş de 2 milioane de euro.

– performera este Sevilla care a vândut de vreo 90 de milioane de euro(!). Negredo şi Navas la City pentru 45 de milioane de euro, Medel la Cardiff (13 mil), Luiz Alberto la Liverpool (8 mil) plus tunul cu Kondogbia: anul trecut l-au luat de la Lens cu 4 milioane – anul ăsta l-au dat cu 20 la PSG! La veniri aş zice că Gameiro de la PSG e de urmărit.

Valencia a făcut şi ea un cash mic cu Soldado (la Spurs, pentru 30 de milioane) pe care l-a înlocuit cu Pabon (8 mil) şi împrumutul lui Romeu de la Chelsea.

Per total, cluburile din La Liga au cheltuit aproximativ 400 de milioane de euro pe transferuri. Totuşi, net-ul pe La Liga este de +110 milioane de euro!

Real cu Bale
foto luată de la @cmatesUK

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.