Un miliard de lire pe an pentru EPL

0

Cam atât fac drepturile de TV pentru Premier League în perioada 2013-2016. BSkyB şi new entry-ul BT au fost de acord să plătească 3.018 miliarde de lire pentru a putea televiza tot ce înseamnă Premiere League. BSkyB a luat caimacul cu pachete care însumează 116 meciuri (maximul posibil conform regulilor), iar BT restul de 38 (printre care şi meciul de sâmbătă de la prânz – de obicei derby-uri).

E o creştere, fantastică aş zice – 70%!, faţă de precedentul acord care era situat la un modest 1.78 miliarde (tot pentru o perioadă asemănătoare). Şi e neruşinat de mare faţă de o, să zicem, Bundesliga cu ale ei 500 de milioane de euro per sezon.

Din 2013, un meci de Premier League va costa 6.6 milioane de lire!

Printre învinşii licitaţiei se numără actualii deţinători ESPN (care s-au lansat în UK tocmai cu aceste drepturi de transmisie) şi Al Jazeera care probabil vroia să îşi facă un loc frumos pe piaţa TV din UK, în cazul în care nu se zgârceau la bani. Highlights-urile au rămas la BBC dar asta e o poveste mai veche.

La un prim calcul vedem că ultima clasată în sezonul 2013-2014 va lua din drepturile de televizare o sumă mai mare decât cele aprox. 61 de milioane de lire pe care le-a luat campioana acestui sezon, City. Grămăjoara asta de bani (un eufemism pentru “purcoiul”) ar trebui să readucă echipele engleze în fazele superioare ale competiţiile europene, şi/sau să dea o gură de oxigen celor care sunt descoperiţi în faţa intrării în vigoare a Financial Fair Play. Dar tare îmi este că banii ăştia se vor duce direct în conturile dealerilor de Aston Martin, Lamborghini, Maseratti, etc, via buzunarele jucătorilor (şi a cîrdului de impresari).

În insulă se discută dacă nu cumva a venit momentul ca biletele să devină mai ieftine (în ideea şi că BSkyB şi BT vor avea nişte preţuri mai mari pentru pub-uri şi home-useri), dar Scudamore s-a limitat a spune că aceşti bani oferă mai multe opţiuni cluburilor.

Oricum, să nu uităm că aceste 3 miliarde sunt drepturi doar pentru insulă. Drepturile pentru internaţional şi online se negociază în septembrie, cînd e de aşteptat ca cele aprox. 1.4 miliarde de acum, să devină cel puţin 2.

Deci, un total de peste 5 miliarde de lire pentru trei ani de Premiere League. Madness!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.