Fără şut pe poartă

9

Aşa s-a prezentat aseară United în “mama tuturor derby-urilor”. De altfel, meciul atît de aşteptat a fost extrem de slab, “stricat” de tensiune, presiune, etc

United a abordat meciul cu dispunerea pe care Ferguson o folosea înainte în meciurile din cupele europene. Un 4-5-1 menit să aglomereze mijlocul lui City şi să nu permită lansări spre perechea Tevez – Aguero. Şi i-a reuşit mişcarea lui SAF (nici Tevez, nici Aguero nu au făcut mai nimic tot meciul) dar ce a cîştigat pe de o parte a pierdut pe cealaltă. Dispunerea lui Giggs mai în centru i-a dat un om în plus acolo dar l-a lăsat pe Evra descoperit în faţa lui Nasri şi Zabaletta. Şi Mancini le-a ordonat băieţilor să arunce mingea mai ales acolo. Cornerul din care s-a marcat tot pe partea aia a fost. Al doilea lucru pe care l-a mai pierdut SAF a fost reacţia după gol. Căci cu un ax central format din Carrick, Giggs, Scholes, Park sclipirea, pasa decisivă a lipsit. Pînă la urmă, oamenii aştia fac împreună aproape 140 de ani! Dar nici nu avea alte soluţii pe bancă – Cleverly şi Anderson fiind accidentaţi.

Mi-a plăcut Mancini care a mutat perfect de fiecare dată cînd SAF a încercat cîte ceva. Ferguson l-a scos pe Park (oricum ineficient în faţa lui Toure) şi l-a băgat pe Welbeck pentru un 4-4-1-1. Mancini a mutat imediat cu De Jong la Tevez, anulînd încercarea lui Ferguson de a-i da mai mult spaţiu lui Rooney – care acum venea de dintre linii. Barry l-a preluat pe Rooney pînă a intrat de Jong.

Man City v Man Utd - Goal
foto de pe guardian.co.uk

Apoi, Ferguson l-a scos pe Scholes (ce zi slabă a prins!), l-a băgat pe Valencia pe dreapta şi l-a mutat pe Nani pe stînga. Axul central trebuia cedat şi flancurile trebuiau să pună presiune (şi să “întindă”) pe apărarea lui City. Din scurt, Mancini l-a băgat pe Richards care a trecut fundaş central-dreapta cu misiunea să îl acopere pe Clichy, aflat acum în pericol să fie depăşit de proaspătul Valencia. Şi Valencia nu a reuşit nimic cît a fost pe teren.

Ultima încercare a fost Young la Nani. În teorie a părut o mutare bună pentru că Nasri era deja obosit şi astfel Young ar fi fost 1 la 1 cu Zabaletta. Minutele puţine şi lipsa pasatorului inspirat i-au dat timp de reacţie lui Mancini care a mutat în prelungiri cu Milner la Nasri.

Per total, un meci slab decis de o fază fixă la care Smalling l-a pierdut pe căpitanul cetăţenilor.

“If you lose a goal from a set‑piece at this level, you have only yourselves to blame.” – Sir Alex Ferguson

“They had all their players behind the ball. That is the difference. We wanted to win, we played better and we took our chance.” – Roberto Mancini