Cupa Mondială și EURO la liber

0

Cel puțin în UK și Belgia.

Curtea Europeană de Justiție a declarat respins apelul UEFA și FIFA privind decizia Guvernului UK prin care Cupa Mondială și turneul final al Campionatului European devin evenimente sportive de interes național. Și altfel, aceste evenimente se încadrează la categoria Free-To-Air. Mai exact “The Court holds that the Commission did not err in finding that the United Kingdom’s categorisation of all World Cup and EURO matches as ‘events of major importance’ for their societies are compatible with European Union law. Consequently, FIFA’s and UEFA’s actions are dismissed.”

Acțiunea introdusă de UEFA și FIFA viza împărțirea meciurilor în importante și mai puțin importante pentru localnici (prime și non-prime sau gala și non-gala). Curtea însă nu a luat în seamă principalul motiv al UEFA și FIFA, cum că transmiterea acestor meciuri în sistem pay-per-view se constituie într-o importantă sursa de venit pentru organizațiile respective și indirect pentru federațiile naționale de fotbal.

Așa că următoarele Cupe Mondială și EURO vor fi transmise – integral – gratis în UK.

Reverberațiile rușinosului EJECT dat Angliei în cursa pentru organizarea Cupei Mondiale din 2018, încep să se simtă și sub altă formă decît cea a protestelor.

Primul pas a fost făcut, rămîne de văzut dacă și celelalte state din UE vor introduce aceste competiții pe lista free-to-air. Pentru că dacă se va întîmpla asta, FIFA și UEFA vor fi într-o situație extrem de delicată. Pe lîngă faptul că pierd sumele din pay-per-view – cote importante în buget – nici nu vor mai avea atu-uri importante în negocierile comerciale cu diverși sponsori.

Cifre: FIFA a luat peste 2 miliarde de dolari pentru drepturile TV de la World Cup 2010. UEFA a luat peste 1 miliard de euro pentru drepturile TV de la EURO 2008.

Lovitura dată de UK e cu factor de multiplicare. Mare.